Skip to main content
Café praatNieuwsbrief

11 Weetjes over e-mail dat jij nog niet wist!

Door 23 november 2023Geen reacties

E-mails zijn één van de eerste zaken die je op het internet deed. Toen in de jaren 90 het internet in felle opmars was, was e-mail zeker één van de verkoopsarchumenten. Gedaan met aan postzegels te likken en fysieke brieven te versturen, dachten we…

De eerste e-mail werd in 1971 verzonden door Ray Tomlinson in de Verenigde Staten. Hij was ook de eerste die het inmiddels onsterfelijk symbool @ gebruikte. Ondertussen is e-mail best wel ingeburgerd en jouw e-mail checken is net zo normaal geworden als jouw post uithalen aan jouw voordeur.

We schotelen je graag enkele weetjes en geheimen voor rond e-mail. We beginnen met iets voor de taalpuristen: E-mail schrijf je in het Nederlands dus zo. Met een koppelteken. “Email” (zonder dat koppelteken) is de Engelse term. Email (uitgesproken: emaij) is een het wit van jouw lavabo in de badkamer, maar da’s een heel ander onderwerp en geen bal met technologie en het internet te maken…

Bon, we vliegen er in met de 11 weetjes!

computer met papier die overal rondvliegt

Nogal veel e-mails…

”Ik zal je wel een mailtje sturen”. Ongetwijfeld waren dat ooit wel eens jouw woorden. Je bent niet alleen. In 2023 werden er ELKE DAG 3.347 miljard e-mails gestuurd.
Of meer dan 3 TRILJOEN e-mails per dag! (je weet wel: 1.000 miljoen is een miljard, 1.000 miljard is een triljoen…. dus meer dan Dus meer dan 3.000 miljard e-mails per dag… of in getalletjes: 3.340.000.000.000.
Als je dus denkt dat e-mail dood is en vervangen duur berichtjes als Whatsapp, dan heb je het mis…

85% ONGEWENSTE e-mails

Maar… De meeste e-mails zijn spam. Spam zijn ongewenste e-mailberichten. Als het goed gaat, belanden die in jouw map met ‘ongewenste e-mails”. Spam of junk e-mails zijn andere woorden voor hetzelfde.

Meer dan 85% van alle dagelijks verstuurde e-mailberichten wereldwijd zijn ongewenste berichten of spam.

cartoon van een brief met een klein monster er in

Allerhande ongewenste e-mails met reclame om dubieuze pillen te bestellen op donkere ‘medische’ webshops, hebben helaas de dikke meerderheid.

E-mailadressen zijn NIET hoofdlettergevoelig

Als je een mailtje stuurt naar dit (fictief adres): [email protected]
dan kan je evengoed mailen naar [email protected]. Het zal geen verschil maken. Sommige mensen gebruiken hoofdletters in e-mailadressen om de leesbaarheid te verbeteren, maar het maakt technisch geen enkel verschil.

E-mailadressen zijn niet hoofdlettergevoelig. Het maakt niet uit of je ze met één, twee of allemaal hoofdletters schrijft, de e-mail zal evengoed aankomen.

Als vanaf nu iemand tegen je zegt: “Nee! De eerste letter van mijn e-mailadres is met een hoofdletter!”, dan mag je ze vanaf nu uitlachen! En hun daarna vertellen dat ze GeekDonkey moeten lezen natuurlijk.

E-mails hebben geen spaties

Gebrui geen spaties in e-mail adressen… geen.. Doe je het wel, dan zal de e-mail niet aankomen. Je zal die waarschijnlijk zelfs niet kunnen versturen. Er valt niet veel meer over te zeggen.

Er zit geen WWW of http in een e-mailadres

Misschien wel één van de meest gestelde vragen. Er zit geen www of http in de naam van een e-mailadres. Tenzij een idioot die er in heeft gestoken, wat compleet zinloos is. www staat voor World-Wide-Web en heeft alles met website te maken… Hetzelfde geldt voor HTTP of HTTPS. Het heeft dus niks met e-mails. Het is een andere afdeling op het internet! Lees ons artikel over dit onderdeel hier. Alweer iets voor op café met uit te pakken als er één gewichtig doet over zijn nieuws www-email-adres. Geloof me, ze lopen rond…

Word zelf geen spammer… let op met het gebruik van BCC


Ken je de BCC functie? BCC staat voor BLIND COPY. Als je een e-mail verstuurt en je plaatst iemand in het BCC veld, dan is die onzichtbaar voor al de rest die de e-mail ontvangt. m.a.w. Als je een e-mail verstuurt en je plaatst iemand in BCC, dan zullen mensen die de e-mail ontvangen, niet kunnen zien dat je deze ook aan een persoon in het BCC veld hebt verzonden.

Dus ideaal om in’t geheim iemand op de hoogte te stellen dat je een zekere e-mail hebt verstuurd, want die persoon krijgt de e-mail ook! Maar let op. Als je het BCC veld te vaak gebruikt, dan gaan sommige e-mail-programma’s ter wereld jouw adres aanduiden als spam. Dan worden jouw verstuurde e-mails bovenstaande 85% gerekend. Vanaf dan riskeer je dat elke e-mail dat je verstuurd in iedereen zijn spam-folder terecht komt. Op zijn minst vervelend.

E-mail headers: Voer voor Sherloc Holmes

OPGELET, dit stukje is redelijk technisch. Sla het gerust over als je er geen zin in hebt!

Elk e-mailbericht bevat een header. Een header is vrij vertaald: extra informatie die je niet zomaar ziet staan in de e-mail (tenzij je weet waar je moet kijken in jouw email programma).

De header kan je ergens opvragen in één of ander menu, ver weggeborgen in jouw e-mailprogramma.

Headers bevatten een schat aan informatie, waaronder de weg die de e-mail heeft afgelegd en soms zelfs de software die gebruikt is om de e-mail te schrijven. Bij problemen of bij onderzoek of een bericht wel of niet verstuurd werd, kunnen headers zeker helpen. Voer voor speurneuzen dus!

Hieronder zie je wat er zoals in een e-mailheader zit en een voorbeeld ervan.


From: Het e-mailadres van de afzender.
To: Het e-mailadres van de ontvanger(s).
Subject: Het onderwerp van de e-mail.
Date: De datum en tijd waarop de e-mail is verzonden.
MIME-Version: De versie van de Multipurpose Internet Mail Extensions-protocol die gebruikt wordt.
Content-Type: Het type inhoud dat in de e-mail staat, zoals tekst of HTML, en de karaktercodering.
Message-ID: Een unieke identifier die door de mailserver wordt gegenereerd voor elke e-mail.
X-Priority: Geeft de urgentie van de e-mail aan (niet altijd aanwezig).
Received: Een lijst met servers waarlangs de e-mail is gepasseerd, inclusief timestamps.
Return-Path: Het adres waarnaar bounce-berichten worden gestuurd als de e-mail niet kan worden afgeleverd.
Reply-To: Het adres dat gebruikt moet worden voor antwoorden, als het anders is dan het “From” adres.
CC: E-mailadressen van degenen die een kopie van de e-mail hebben ontvangen.
BCC: E-mailadressen van degenen die een blind kopie van de e-mail hebben ontvangen (niet zichtbaar voor andere ontvangers).
X-Sender: Het e-mailadres van de werkelijke afzender, als het e-mailbericht namens iemand anders wordt verzonden.
User-Agent: De e-mailclient of het apparaat dat gebruikt is om de e-mail te verzenden.

Een e-mailheader is redelijk technisch en complex. Ze worden meer gebruikt door mensen die in the computerwereld werken en te maken hebben met het onderhoud van e-mailsystemen. We gaan je er hier niet verder mee lastig vallen.

Maar weet dat elke e-mail ergens extra informatie heeft verstopt, met de naam e-mailheader, waar veel meer informatie inzit vanwaar het bericht komt en hoe het technisch afgeleverd werd.

Afbeeldingen in e-mails kunnen je traceren…

Een e-mail waarin er een foto of afbeelding staat, kan verraden dat je deze hebt geopend. Bedrijven sturen nieuwsbrieven met een fotootje erin, om te weten te komen wie er de e-mail heeft geopend.

Spammers doen hetzelfde met dat verschil dat ze je nog veel meer e-mails zullen sturen wanneer blijkt dat je er één hebt opengedaan. De e-mail openen en de afbeelding op jouw scherm laten laten is voldoende, je hoeft er niet op te klikken, da’s nog het vervelendste. Een foto die slechts één pixel (of 1 mm) groot is

Ooit afgevraagd waarom je bij sommige e-mailberichten je expliciet moet toelaten om afbeeldingen weer te geven? da’s exact voor die reden. Zeker in jouw SPAM of ongewenste berichten, is dit het geval.

E-mailadres vs Mailbox

Een emailadres en een mailbox zijn absoluut niet hetzelfde! lees hier het verschil!

2 laptops met daartussen een wereldbol, met op de achtergrond computertaal om een ietswat mysterieus beeld te scheppen

E-mails zijn niet zo veilig…

Als een hackers op een juiste plaats kan inbreken en meeluisteren, dan kan die zien wat je zegt of te lezen krijgt. E-mails zijn niet geëncrypteerd zoals sommige websites. Encryptie is een groot onderwerp op zich en voer voor een apart artikel, maar weet dat je met opletten met confidentiële informatie in e-mails.

E-mails zijn rechtsgeldig

Emailberichten kunnen voor de rechtbank als bewijsmateriaal gebruikt worden. De moeilijkheid is uiteraard aantonen dat het bericht echt en authentiek is. Dat is niet zo evident, want een mailbericht is rap vervalst. Je zal dus de emailheaders nodig hebben om aan te tonen dat het mailbericht echt is. Hier zal je enkele partijen voor nodig hebben, zoals jouw internet provider. Maar dan kan er nog gediscussieerd of de inhoud niet aangepast werd. Daar zijn ook technieken voor, maar dat is complex en voor een ander artikel.

Laat een reactie