Skip to main content
DieperWat is...

Wat is een IP adres?

Door 8 augustus 2022november 21st, 2023Geen reacties

… en wat is het verschil met een email adres?

IP adres, email adres, website adres... het lijkt alsof het internet bol staat van de adressen! Wat is het verschil en wat heb ik nodig? je gebruikt ze waarschijnlijk allemaal zonder goed te beseffen! Blijf zitten en grijp wat popcorn, want hier komt de uitleg!

Als je ergens naar toe wil gaan, dan heb je minstens een adres of locatie nodig.  Weet je nog dat restaurant waar je vorige week voor de eerste keer naar toe ging? Het eerste wat je deed voordat je vertrok was waarschijnlijk het adres opzoeken en dit in de GPS van de wagen steken. Mocht je eerder een fan zijn van de jaren 90, dan keek je minstens op een wegenkaart hoe er te geraken.

Zonder adres geraak je er niet.  Een computer, laptop of smartphone op het Internet heeft ook een adres nodig om ergens te geraken.

Het enige wat een computer kan gebruiken om contact op te nemen met een andere computer, is een IP adres.  Al de vorig opgenoemde adressen, zoals email, websitelinks, wat op zich ook allemaal adressen zijn, steunen toch ergens op een IP adres.

Bekijk het zo: het Internet is één grote bol met garen, waar je bomma lelijke kersttrouwen mee maakte.  Alle informatie die je terugvindt op het Internet, hangt ergens vast aan het einde van een draad.  En net zoals er veel draadjes zijn in een bol met garen, is er ook heel veel informatie te vinden.  Hoe vind je die informatie en dus het juiste draadje om te volgen?  Stel je voor dat elk draadje een etiket heeft met een nummer op.  En je hebt een systeem  om snel het draadje te vinden met de juiste nummer.  Vanaf dan is het simpel: je volgt het draadje tot aan de andere kant en je vindt de informatie die je zoekt.

Elke nummer die aan elk draadje hangt, is hier in dit verhaal een IP adres:  het is een uniek nummer die elk toestel verbindt met het Internet.  Zonder een IP adres heb je geen connectie met het Internet, ongeacht hoeveel kabels en draadloze Wifi verbindingen je ook mag hebben. Dit geldt voor PC’s, laptops, smartphones, maar ook digitale ijskasten, smart-TV’s…  alles verbonden met het internet zal een IP adres hebben!

Als je dus naar jouw favoriete por…euh.. nieuwswebsite suft, dan zoekt jouw computer eerst het IP adres op van die nieuws-website om dan een connectie te kunnen maken.  Want uiteraard is ook de nieuwswebsite een computer die verbonden is met het Internet.  “Waarom merk ik daar niks van?”, vraag je je af?  Uiteraard gebeurt alles automatisch en achter de schermen, met een snelheid die alleen computer aankunnen.  Je merkt er inderdaad niks van.

Van wie krijg je een IP adres?

IP adressen groeien niet aan de bomen.  Je moet ze dus “ontvangen” van iemand.  Typisch is dit jouw “internet provider” (leverancier van internet-toegang), zijnde de Telenet’s, KPN’s; Vodafones en Proximus’en van deze wereld.  Als je een Internet-abonnement hebt, hetzij thuis met de kabel, via WIFI of via jouw smartphone, krijg je van deze internet provideres een IP adres.  Elk toestel dat je thuis hebt staan (laptop, ipad, smart-TV, playstation waar zoonlief online met zijn vrienden zit te spelen… allemaal krijgen ze een IP adres zodra de stroom aangaat (en jij jouw factuur hebt betaald…)

Het IP adres dat je van jouw internetleverancier krijgt, is aan verbonden aan die leverancier.  Die heeft een groot aantal IP adressen om uit te delen. Merkwaardig is dat je ook niet altijd hetzelfde IP adres zult krijgen.  Als je jouw toestel uitzet om een weekend naar Blankenberge te gaan, zal die waarschijnlijk een ander IP adres hebben als je die de maandagochtend terug aanzet.

Oh en uiteraard zit er een flinke logica ingebakken in de IP adressen.  Anno 2023 zijn er een goede 16 miljard toestellen verbonden…  laat ik het even herhalen…  16 miljard toestellen zijn online op het internet.   En inderdaad, die hebben allemaal een IP adres nodig om bereikbaar te zijn en met elkaar te communiceren, want dat is nu net het idee natuurlijk, dat toestellen met elkaar kunnen communiceren online.  Maar moest een internet-adres gewoonweg een simpel getal zijn, en ik ben nummer 115, en ik wil met computer ” acht miljard hondervierenveertig miljoen achthonderen twaalf duizend zevenhonderd en negen” spreken, en we moeten ze allemaal afgaan om te weten te komen waar die zit ergens op deze wereld (en binnenkort op de maan, ISS space station en zeer waarschijnlijk later ook op Mars…), dan snap je me dat dit niet echt praktisch en en wel een paar weken of maanden kan duren.  Da’s niet de bedoeling.  Want als ik naar de website wil surfen met een zeker IP adres, dan wil ik daar binnen maximaal 2 seconden opzitten.  Er moet dus een intelligent systeem achterzitten, dat razendsnel gelijk welk toestel met gelijk welk IP op deze wereld (en daarbuiten) kan vinden.

Het leidt ons te ver, maar besef dat er een reden is waarom een IP adres uit 4 groepen van 3 cijfers bestaat.  De wiskunde erachter laat toe om heel snel gelijk welk toestel te vinden.

Wat is het verschil met een Email adres?

“Wacht even!…”, hoor ik je roepen.  “Ik heb toch al een adres waarop je te vinden was? Wat is dan het verschil met een e-mailadres?”

Emailadressen en IP adressen zijn twee totaal verschillende beesten…

Een emailadres zorgt ervoor dat iemand je ten alle tijden een bericht kan sturen (ook als je ligt te knorren in jouw bed en dus niet online bent). Het wordt dus ergens bewaard op een emailserver, die uiteraard niet op jouw computer staat, maar bij het bedrijf die je de emaildienst aanbiedt.  Maar met een emailadres alleen kan je zeker niet geconnecteerd geraken op het Internet!  Op een connectie te hebben met het Internet, heb je een IP adres nodig.

Met een emailadres alleen ben je dus niks.  Iemand kan je uiteraard ten alle tijden een emailbericht sturen, en die blijft bewaard tot jij beslist om die op te halen.  Voor het ophalen ervan heeft je eigen toestel een internetconnect nodig, en dus ja… een IP adres!

Een e-mailadres zegt namelijk niks over de locatie waar jouw toestel ergens aan het Internet hangt.  Je kan overal ter wereld zitten: thuis aan de keukentafel, op het werk aan jouw bureau, in Spanje aan een zwembad met een cocktail, of op de wc als je net uit jouw bed hebt gerold: zolang je smartphone verbonden is met het Internet, zal dat ding overal jouw email ophalen.  Toch zal je op elke verschillende locatie een (ander!) IP adres hebben.  Zoniet, zal jouw smartphone niet verbonden zijn met het Internet en niet jouw mails kunnen ophalen. Of Facebooken, of online jouw rekeningen betalen, of naar YouTube gapen.. enfin, je snapt het wel!

lijst met IP adressen

15.85.16.107

Zie hierboven een fantastisch (nu ja…) voorbeeld van een IP adres.

Wat is mijn IP adres?

Benieuwd wat jouw IP adres is?  Klik dan even op deze link.  De website vertelt je wat jouw IP adres is.  Geen schrik, dit is onschuldig, iedereen die weet wat hij doet, kan jouw IP adres te weten komen, en da’s helemaal niet zo erg!

https://www.whatsmyip.org/

Een verhaaltje voor gevorderden…

Een aantal jaar geleden was er zware paniek bij de geleerden die het Internet aansturen: de IP adressen waren bijna op!  Toen het Internet van start ging, laten we zeggen: eind jaren 70, begin jaren 80, stond er geen rem op!  Er werd zwaar gemorst met het uitdelen van IP adressen.  Maar toen het Internet meer en meer populair werd, en stilaan alles en iedereen wou connecteren, ging het opeens snel…  het aantal vrije IP adressen minderde zeer snel.  Toen ook nog eens alle smartphones, smartTV’s, smart ijskasten, smartwasmachines, en smarttoiletten ook allemaal IP adressen nodig hadden, was er blinde paniek.

Het verhaaltje dat IP adressen bestaan uit 4 getallen met puntjes ertussen, is waar, maar is maar de helft van het verhaal.  Deze IP adressen zijn de 4de generatie adressen.  of met andere woorden: IP versie 4.  Versie 1, 2 en 3 hebben alleen bestaan in labo’s en experimenten en dus nooit effectief gebruikt.

Er moest dus dringend een oplossing komen om meer vrije IP addressen te toveren.  Na lang onderzoek kwam er een nieuwe versie uit van IP adressen:  IP versie 6 was geboren!  Wacht!  6?!   Wat is er gebeurd met versie 5 ?  Wel, ook die is enkel experimenteel gebleven in de labo’s.

IP adressen versie 4 en versie 6 zijn dus de enigste die momenteel (gelijktijdig!) in gebruik zijn.  De bedoeling is dat IP versie 4 op termijn zou verdwijnen, maar dat is blijkbaar gemakkelijker gezegd dan gedaan, want al jaren probeert met van Versie 4 af te geraken.  We zullen het zeker nog enkele jaren meeslepen.

Het IP adres in versie 6, ziet er zo uit:

0000:0000:0000:0000:0000:0000:0000:0001 

Het aantal toestellen dat we met IP versie 6 kunnen verbinden met het Internet, is meer dan het aantal zandkorrels op aarde!

Het ziet er dus naar uit dat we voor eeuwig toekomen met IP versie 6 adressen.  Maar goed, dat dacht met een 30 jaar geleden van IP versie 4 ook…

GeekDonkey Desert

Wat hebben we geleerd vandaag?

Een IP adres heb je nodig om een connectie te hebben met het Internet. Het is een uniek nummer, dat je toegekend krijgt van jouw Internet leverancier. Er zit logica in de nummers om razendsnel elke computer op het internet te localiseren en te bereiken.

Emailadressen zijn digitale postbussen waar iemand een bericht kan naar sturen.  Maar jij hebt nog steeds een connectie nodig om die email op te halen.

Nog vragen?  Iets onduidelijk?  Contacteer ons en we verduidelijken het graag!

Laat een reactie